Interviews
Koos Verkaik
Auteur Koos Verkaik, een meester in zijn genre, (Magie, Mysterie en Avontuur) komt weer met nieuwe boeken in het Nederlands
Koos Verkaik schreef zo’n 70 verschillende boeken. In Nederland was hij vooral bekend om zijn bij De Arbeiderspers verschenen boeken (Alvader, Wolfstranen) en zijn kinderboekenserie Slimmetje (450.000 exemplaren verkocht), zijn hoorspelen voor Ring Productions in Hilversum en zijn talloze scripts voor stripverhalen, voornamelijk gemaakt door Spaanse tekenaars.
Hij was bovendien Europa’s jongste scenarioschrijver (gepubliceerd in weekblad Sjors toen hij 16 was) en zijn eerste roman, de scifi Adolar, werd uitgegeven toen hij 18 was.
Hij verdween hier uit beeld, omdat hij zich voornamelijk concentreerde op de Engelstalige markt. Dat is goed gelukt: twee uitgevers in de USA en een in India hebben aan de lopende band zijn romans uitgegeven.
Nu is hij terug in Nederland. Met tal van nieuwe boeken. Reden genoeg om hem enkele vragen te stellen.
Wat was je reden om je te concentreren op de Engelstalige markt?
Er was onenigheid tussen de hoofdredacteur en de directeur van De Arbeiderspers en veel schrijvers gingen er weg. Tijd voor nieuwe avonturen. Ik ben opgegroeid met vertalingen van Engelse boeken. Edgar Alan Poe was snel mijn favoriet en wat scifi betreft was ik weg van Jack Vance, Roger Zelazny en Theodore Sturgeon. Ik ontwikkelde mijn eigen stijl en begon mijn eigen werk te vertalen. Vond een literair agent en tekende contracten met verschillende uitgevers in de USA.
Je ging naar New York, om Bill Thompson te ontmoeten – de redacteur van de eerste boeken van Stephen King en John Grisham. Hoe zat dat?
Mijn literair agent was bevriend met Bill. Hij wilde hem mijn manuscripten laten lezen, met uiteraard het risico dat ik rigoureus afgewezen zou worden. Het liep gelukkig goed af. Bill Thompson vond mijn werk geweldig en nodigde me uit om naar zijn kantoor in The Empire State Building te komen. Daar hebben we mijn manuscripten doorgenomen en geperfectioneerd. Dance of the Jester is daar een goed voorbeeld van. Het boek zal ook in Nederland worden gepubliceerd.
Schrijven zit je in het bloed. Wanneer begon je ermee?
Ik heb nog steeds een stapel volgeschreven schriften, mijn eerste verhalen. Ik schreef avonturen toen ik 7 was. Leende ze uit voor een dubbeltje per verhaal. Het geld werd via mijn oma aan een goed doel gegeven. Alle dubbeltjes bijelkaar werden tientjes, ik deed mijn best zo veel mogelijk binnen te halen. Sindsdien ben ik blijven schrijven. Dat mocht ik uiteraard niet ’s nachts doen, maar dat wilde ik wel. De boekhouder van mijn vader bracht uitkomst. Ik was een jaar of 12, toen hij me een lamp uit de Tweede Wereldoorlog was. In de oorlog moesten alle huizen verduisterd worden om piloten geen aanwijzingen te geven voor bombardementen. De lamp was bedekt met een speciaal soort teer en alleen een klein stukje was opengelaten. Zo scheen er een straal licht precies op mijn papier. Ik heb nachtenlang geschreven en toen ik 16 werd kon ik er scenario’s van maken voor stripverhalen. Ik hou er nog steeds van om ’s nachts te schrijven, als het donker is en stil. Heb nooit een writer’s block gehad. Als ik aan mijn bureau ga zitten, kan ik meteen beginnen.
Terug in Nederland, met heel veel nieuwe boeken. Hoe is dat zo gekomen?
Paul van Leeuwenkamp schreef een overzichtsartikel over mijn werk, dat verscheen op de website Fantasize.nl. Het trok de aandacht van redacteur Raymond Zachariasse en hij nodigde mij uit om eens een manuscript op te sturen naar uitgever Han Peeters van Ellessy, Fantascifi, Uitgeverij Sam Northerlake etc. Een grote naam hier, dat wist ik wel. Ik twijfelde, maar stuurde uiteindelijk iets in. Meestal duurt ’t dan een paar maanden voor je iets hoort. Maar nu kreeg ik al na een week bericht. We maakten een afspraak. Het was de bedoeling een contract te tekenen voor dat betreffende boek, maar na een goed en vooral vrolijk gesprek kreeg ik het aanbod om te tekenen voor 22 verschillende titels. En zo was ik ineens weer helemaal terug in eigen land.
Als ik mijn boeken in het Engels vertaal, heb ik natuurlijk ook het Nederlandstalige manuscript nog. Voor Fantascifi heb ik een heleboel titels gereed, voor Sam Northerlake het boek Het Verschrikkelijke Broertje en mijn serie Alex en de Wolpertinger.
Uitgever Han Peeters houdt net als ik van snel werken. Dus er zijn al heel wat titels verschenen.
Alles driedubbel: paperbacks, e-boeken en luisterboeken!
Hoe is je werk hier ontvangen?
Recensent Paul van Leeuwenkamp is bezig aan een lang artikel over mijn carrière als schrijver en schreef al lovende stukken over mijn nieuwe boeken. Publicist en geschiedkundige Max Moragie schreef onlangs: “Wie een roman van Koos Verkaik heeft gelezen of herlezen (ik herlas ze nu voor de tweede maal) heeft genoten van een verhaal dat blijft boeien en verrassen, zelfs al ken je de afloop, maar is er ook toe aangezet te gaan mijmeren over de essentie van het bestaan. Een pulpschrijver zet je zo niet aan het denken, een literair auteur soms, maar een Verkaik blijkbaar altijd.”
Museum Ridderkerk (ik ben daar geboren) bracht onlangs een prachtig boek uit over Ridderkerkers die op hun eigen manier geschiedenis hebben geschreven. Er werden maar liefst tien pagina’s aan mijn loopbaan als auteur besteed. Dat is wel iets om trots op te zijn.
Korte info over pas verschenen boeken van Koos Verkaik:
Hellequin
De jonge Julius is anders dan zijn leeftijdsgenoten. Een oudere man waarschuwt hem zijn geheimen nooit prijs te geven. In deze fascinerende huiverroman zet een geheim genootschap de wereld op zijn kop en regeringen zetten zich schrap. Wie is wie - en wie is nog te vertrouwen? Slachtoffers verdedigen zich met het vormen van levensechte beelden die iedereen schrik aanjagen. Deze unieke eigenschap wordt vervolmaakt en opeens zijn mensen in staat zichzelf voor te doen als iemand anders...
Halfgoden
In 'Halfgoden' lukt het enkele avonturiers de weg naar de sterren te vinden en zo de status van halfgoden te bereiken. Vroeger verstond de Broederschap van Helgen ook deze wonderbaarlijke manier van reizen en dat geldt ook voor Hans Winters en zijn mysterieuze vriendin Monaco wanneer zij in contact komen met de illustere, magische figuur Flamel. Maar ook de maffia is geïnteresseerd...
Het dodenleger
Als een getergd en angstig kind raakte Peter Jonker in de ban van de kunstschilder Victor Poolman met zijn suggestieve, gruwelijke doeken. Poolmans verhalen over Alvader (Odin, Wodan) en zijn dodenleger roepen onvermoede bijzondere gaven in Peter op. Door de in zijn jeugd opgebouwde krachten dreigt de inmiddels volwassen geworden Peter ten onder te gaan aan een steeds slechter wordende gezondheid. In deze kwetsbare fase bemoeien anderen zich met hem, die met behulp van Peters gaven hun eigen kwaadaardige plannen ontwikkelen. Voor Peter wordt het een complete nachtmerrie - had hij nu wel of niet de hand in een viertal macabere moorden?
De Dubbelganger
Zelfs Napoleon maakte gebruik van dubbelgangers en middeleeuwse heiligen bevonden zich vaak op twee plaatsen tegelijk... Diana Davis, een psycholoog uit New York, verloor haar man tijdens hun vakantie in Zwitserland; hij crashte met zijn paraglider. Twee jaar later krijgt ze een telefoontje van het Lenox Hill Hospital. Haar man is daarheen gebracht na een auto-ongeluk! Ze herkent hem onmiddellijk. Dit is onmiskenbaar Phil Davis, haar echtgenoot, en hij leeft! Diana valt flauw en als ze weer bijkomt, krijgt ze te horen dat hij het ziekenhuis weer heeft verlaten
Het Goud der Nibelungen
Aan het einde van de negentiende eeuw hebben de rijken grote belangstelling voor het occulte; overal dansen de tafels en in verduisterde kamers spreken de geesten. Willem Wolf, rijk en excentriek, heeft een passie voor het onderzoeken van paranormale verschijnselen en het ontmaskeren van charlatans. Hij is op jacht is naar de waarheid, waarbij hij eerst de paranormaal begaafden het voordeel van de twijfel geeft, totdat hij hun bedrog doorziet. Vervolgens besluit hij uit te zoeken wat er gebeurt als meerdere mediums de krachten bundelen.
Wat zijn je toekomstplannen?
Nieuwe boeken schrijven. Heb de eerste 50.000 woorden van een nieuwe roman af, schrijf ook een volgend deel van Alex en de Wolpertinger. Ik schrijf altijd verschillende boeken tegelijk. Mijn literair agent is aan het onderhandelen om mijn romans te laten verfilmen en ik ben zelf bezig mijn Alex en de Wolpertinger serie onder de aandacht van animatiestudio’s te brengen. Stilzitten is nooit een optie geweest voor mij. Als ik alle boeken die ik schreef, in alle uitvoeringen waarin ze zijn uitgegeven, op elkaar leg is de stapel net zo hoog als ik lang ben en dan hebben we het over 1 meter 85. Die stapel moet nog veel hoger worden! Ik lééf voor mijn boeken en ben nog steeds blij en trots als de uitgever me weer een nieuw exemplaar stuurt. En ik ben er dankbaar voor dat ik dit allemaal kan doen. Je talent koesteren, dat is voor mij belangrijk. Mensen vermaken met een goed boek. Puur avontuur, maar wie tussen de regels door kan lezen komt er ook achter dat ik grote problemen durf aan te pakken en antwoorden probeer te geven op de belangrijkste levensvragen. Magie, mysterie en avontuur: dat is wat ik schrijf. Ik ben een tevreden mens.
Links
All about Koos Verkaik’s newest novel Hellequin: